ville(at)kainuunhomekoirapalvelu.fi
Soita: 044 5400 558

maanantai, 05 huhtikuu 2021 23:27

Homekoira apuna radonin kulkeutumisreittien paikantamisessa

Homekoira Kerttu Homekoira Kerttu Kainuun Homekoirapalvelu Oy

"Radon on asuntojen ja työpaikkojen sisäilmassa esiintyvä näkymätön ja hajuton jalokaasu. Noin kaksi kolmasosaa suomalaisen saamasta säteilyannoksesta on peräisin sisäilman radonista. Pitkäaikainen oleskelu korkeassa radonpitoisuudessa lisää merkittävästi riskiä sairastua keuhkosyöpään. Suomessa noin 300 henkilöä saa vuosittain keuhkosyövän radonista."

Homekoiraa on mahdollista hyödyntää myös radonkaasun kulkeutumisreittien paikantamiseen. Radonkaasu on maaperässä esiintyvä hajuton kaasu, jonka esiintymistä sisäilmassa on aiheellista mitata. Maaperä sisältää luonnostaan myös kosteusvauriomikrobistoa vastaavia mikrobilajeja, joita homekoira on koulutettu etsimään ja ilmaisemaan. Koira ei siis ilmaise radonkaasun hajua, vaan maaperäilmavuotojen mukana sisäilmaan kantautuvaa mikrobiperäistä hajua, jonka kulkeutumisreitti on myös potentiaalinen radonkaasujen kulkeutumisreitti. Homekoira on tällöin nopea ja kustannustehokas tutkimusmenetelmä alapohjan tiiveyden varmistamiseen radonin esiitymisalueilla. Säteilyturvakeskus on laatinut tehtyjen mittausten perusteella kartan radonin esiintymisestä Suomessa.

Olemme hyödyntäneet koiraa myös valtion kiinteistöissä radonkaasujen kulketumisreittien selvittämisessä. Tässä linkki Säteilyturvakeskuksen radon uutiskirjeeseen. Jutussa esiintyvä koira on ensimmäinen homekoiramme Kerttu.

Yhteystiedot

Kainuun Homekoirapalvelu Oy

Y-tunnus: 2658096-3

Ville Heikkinen

Yrittäjä
Sisäilma-asiantuntija
(Itä-Suomen Yliopisto 2020)

Asbesti- ja haitta-aineasiantuntija
(Rateko 2021)

Rakenteiden kosteudenmittaaja
(C-23759-24-18)

Linkedin

 

Yhteystiedot:
Koivulantie 5
87950 Kuluntalahti

P. 044 5400 558
ville@kainuunhomekoirapalvelu.fi 

 

 

Olemme myös Facebookissa!

  Kainuun Homekoirapalvelun Facebook

 

 

Kainuun Homekoirapalvelu - Homekoirat homeen-etsintään